Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fűrészáru - a Kőrisfa

Fűrészáru - a Kőrisfa

Kőris fűrészáru

KATEGÓRIA: KEMÉNYFA

A kőris széles körben elterjedt lombos fafaj Európában, megél sík és hegyes területeken egyaránt. Egyben elterjedt Ázsia és Észak-Amerika nagy részén is. Színezete az élőhelyétől függően eltérő lehet, sárgás fehér, vörösös fehér, barna legkülönfélébb árnyalatait veheti fel. Megjelenésében, rajzolatában hasonlít a tölgyre.

A faipari tulajdonságai rendkívül magasok, az asztalosok álma. Anyaga erős, de rugalmas, középnehéz, kemény és szilárd, törés és ütésálló, jól pakolható. Frissen vágva cca. 900 kg/m3 a fajsúlya, szárított állapotban 750 kg körüli. Kedvelt parketta alapanyag, illetve rugalmassága miatt sportszereket is készítenek belőle, pl.: szánkó, síléc, evező, íjak, egyben a hangszerek alapanyaga is, de szinte bármilyen beltéri felhasználása lehetséges: bútor, fogantyúk, ajtófront, beltéri nyílászáró, padlóburkolat, konyhai munkanap készítése. Kültérben rovarokkal és gombákkal szemben nem tartós, ezen tulajdonságain javítanak hőkezeléssel.

A thermowood eljárásoknál kőris színe sötétebb barnás árnyalatot vesz fel. A prémium minőségű teraszburkolatok és gyaluáruk kedvelt alapanyaga.

Az oldal tetejére