Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Faipari Tudástár

Célunk egy olyan faipari tudástár létrehozása, amely mindenki számára hasznos, pontos szakmai információkkal látja el kedves olvasóit.

Fontosnak tartjuk, hogy a hazai faipar, bútor ipar, asztalosipar és más faalapanyaghoz köthető iparágakban dolgozó szakemberek, továbbá  más érdeklődök számára szakmailag megalapozott információkkal tudjunk szolgálni. Ennek ellenére kerüljük a speciális szakszavakat az ismeretek terjesztésének hatékonysága érdekében, esetleges szakszavak használata esetén lábjegyzetben definiáljuk azokat.

Amennyiben szeretne hasonló információk, tartalmakat kapni tőlünk iratkozzon fel hírlevelünkre ide kattintva!

Fűrészáru - a Tölgy

Fűrészáru - a Tölgy

Tölgy fűrészáru

KATEGÓRIA: KEMÉNYFA FŰRÉSZÁRU

Hazánkban az Alföldön és a középhegységek szélén 250 m tengerszint feletti magasságig található meg. Vágási érettséget eléri a 100-125 év körüli korhoz. A hazai fafajaink közül a legértékesebb és legkedveltebb színes gesztű fa, a szíjács keskeny sárga fehér, a gesztje széles sárgás barna. Nagyon értékes keményfáját az asztalosiparban sokfelé módon hasznosítják. A kiemelkedő kopásállósága, színe és az egyedülálló rajzolata miatt a tölgyből készült dolgok ma már igazi elegancia és különlegességnek számítanak. Felhasználása széles körben elterjedt a bútor iparban, főleg a belső építészetben alkalmazzák, előszeretettel esik rá a választás ha parketta és egyébb padlóburkolat, lépcső, ajtófront, konyhai munkalap, nyílászáró gyártásához keresünk alapanyagot. A minőségét hosszú ideig megőrzi kültérben és beltérben egyaránt a csersav magas tartalmának köszönhetően.

Fűrészáru - az Égerfa

Fűrészáru - az Égerfa

Éger fűrészáru

KATEGÓRIA: LÁGY, LOMBOS 

A nyír félék családjába tartoziK. Ez a fa nagyrészt az északi mérsékelt övön érzi jól magát. Nagyon különleges fa, hiszen frissen vágva majdhogynem fehér, de gyorsan vörössé válik, szijácsa és gesztje azonos színű világos vöröses foltokkal. A fa anyaga lágy és könnyen munkálható, eléggé sokoldalúan alkalmazható. Lemez és furnériparban a nyírfa mellett játszik nagy szerepet. A változó nedvességtartalmat nem bírja, viszont érdekes, hogy az állandót szereti. Nagyon jól bírja a folyamatos vizet, extra tartóssá válik tőle, ezért jól használható vízi építkezéseken és a víz alatti szerkezetek kialakításához, mivel tartóssága folyamatos nedvességhatás mellett kiváló. Velencében sok épületet égerből készült oszlopok tartanak.

Az asztalos iparban az éger egy igen kedvelt fafajtá a bútorgyártásnak, mivel kiválóan formálható és hasítható. Megjelenése kellemes és harmonikus. Az éger az esztergályosoknak is kedvenc fafajtája, minden forgácsolási eljárással könnyen megmunkálható, puha fafajta. Érdemes tudni róla, hogy kényes fa, érzékenyen reagál a gombára és a káros rovarokra is. Érdekesség: Hollandiában készítik belőle a fapapucsokat, és a faszobrászok kedvelt anyaga, mivel szerkezete könnyen formázható.

Fűrészáru - a Kőrisfa

Fűrészáru - a Kőrisfa

Kőris fűrészáru

KATEGÓRIA: KEMÉNYFA

A kőris széles körben elterjedt lombos fafaj Európában, megél sík és hegyes területeken egyaránt. Egyben elterjedt Ázsia és Észak-Amerika nagy részén is. Színezete az élőhelyétől függően eltérő lehet, sárgás fehér, vörösös fehér, barna legkülönfélébb árnyalatait veheti fel. Megjelenésében, rajzolatában hasonlít a tölgyre.

A faipari tulajdonságai rendkívül magasok, az asztalosok álma. Anyaga erős, de rugalmas, középnehéz, kemény és szilárd, törés és ütésálló, jól pakolható. Frissen vágva cca. 900 kg/m3 a fajsúlya, szárított állapotban 750 kg körüli. Kedvelt parketta alapanyag, illetve rugalmassága miatt sportszereket is készítenek belőle, pl.: szánkó, síléc, evező, íjak, egyben a hangszerek alapanyaga is, de szinte bármilyen beltéri felhasználása lehetséges: bútor, fogantyúk, ajtófront, beltéri nyílászáró, padlóburkolat, konyhai munkanap készítése. Kültérben rovarokkal és gombákkal szemben nem tartós, ezen tulajdonságain javítanak hőkezeléssel.

A thermowood eljárásoknál kőris színe sötétebb barnás árnyalatot vesz fel. A prémium minőségű teraszburkolatok és gyaluáruk kedvelt alapanyaga.

Betonyp lap - CK lap

Betonyp lap - CK lap

A cementkötésű forgácslap egy többcélú építőanyag, egyedülálló tulajdonságokkal. Ez
anyaga egyesíti a cement szilárdságát és tartósságát a fafeldolgozás egyszerűségével és
rugalmasságával.

Műszaki és minőségi jellemzőik miatt a cementkötésű forgácslapok széles körben elterjedtek
építőiparban, javításra, helyreállításra használják, valamint az építészetben és
belsőépítészetben egyaránt.

A cementkötésű forgácslapok préseléssel készülnek, sajtolt technológiával.
Puhafa forgácsból, portlandcementből, ásványi anyagokból és vízből álló keverék.A lapok felülete sima, színük cement szürke.
A lapok rovarokkal valamint penészesedéssel szemben ellenállóak. Időjárásálló és fagyálló, hangszigetelő, nem tartalmaznak formaldehidet és azbesztet, környezetbarát termék. Nagy felületi keménység és ütésállóság, nehezen éghető és magas tűzállóságú, tűzveszélyességi besorolás B-s1, d0 (EN 13501-1 szerint).

A CK lap ma már a könnyűszerkezetes építészet egyik alapanyaga lett, felhasználható fal- és padlóburkolatként, álmennyezetként, beltéri és kültéri felhasználásra, tűzvédelmi célokra, a hidak építésében is használják.
A cementkötésű forgácslapok használata jelentősen csökkenti az építési időt
és javítási költségeket, valamint minimalizálja a karbantartási költségeket az elkészült
épületeknél.

Technológia - Gyalult felületek kialakítása

Technológia - Gyalult felületek kialakítása

A faiparban a gyalulás célja, a faanyag megfelelő méretének és a felületének kialakítása. Az általunk forgalmazott gyalult termékek megmunkálása nagyüzemekben történik, ahol hosszú gyártósorokon keresztül történik a félkésztermék előállítása.

A fűrészáru választék deszka és palló fűrészelés útján kerül előállításra a fűrészrönkökből. Az így kapott szélezetlen anyagokat, sorozatvágó körfűrészek vagy ipari szalagfűrészek segítségével szélezik és a kívánt nyers méretre szeletelik esetenként darabolják. A feldolgozás során automatikus minőségi osztályozásokon esik át minden egyes termék, ahol szkennerek és egyéb szenzorok segítségével vizsgálják a faanyag teljes felületét. Ez a művelet biztosítja, hogy a termék a felhasználásnak megfelelő minőségben kerüljön beépítésre, felhasználásra.

A nyers áru ezután kíméletes szárításon esik át, ahol akár 48 napig is pihenhet a szárítókamrában, attól függően, hogy milyen fafaj és hogy az előszárítás mennyi ideig tartott. A szárítás után megtörténik a végleges keresztmetszet és felületi megmunkálás, amivel a vevő részére szinte azonnali beépíthetőséget teszünk lehetővé.

Fűrészáru - a vörösfenyő

Fűrészáru - a vörösfenyő

Alapvetően hegyvidéki, alhavasi fafaj. Hazánkban Sopron és Kőszeg környékén őshonos.

Többnyire Szibériából és Alpokból érkezik hozzánk, mint fűrészáru. Kedvező körülmények között 5-600 évig is elélhet. Vágáskora termőhelytől függően 60-100 év. Széleskörben alkalmazható fafaj, tartóssága és szilárdsága kiemelkedő, így előszeretettel használják kültéren, ahol közvetlenül érintkezik talajjal vagy csapadékkal, mint például faszerkezetek, kerítések esetében.

Esztétikus megjelenése miatt kifejezetten kedveli a bútoripar is, továbbá előszeretettel használják lépcsők és falburkolatok gyártásában is.
Sűrűsége 440-850 kg/m3, átlagsűrűsége légszáraz állapotban 590 kg/m3.

Fűrészáru - az erdei fenyő

Fűrészáru - az erdei fenyő

Az erdeifenyő nemzetiség közül a legkiemelkedőbb faj a közönséges erdei fenyő, más néven: Borovi fenyő. Mivel kiválóan tűri a szélsőséges termőhelyi viszonyokat, ezért a világ minden pontján megtalálható.

Ebből a tulajdonságából következik, hogy igencsak változatos tulajdonságokkal rendelkezhet.
A gyakorlatban sokszor borovi fenyőnek nevezik, pedig eredetileg csak a sűrűnövésű északi területeken nevelkedett változatait hívták így.

Hazánkban őshonos és egyben a legelterjedtebb fenyőfajta. Dekoratív rajzolata és vörösesbarnás színe miatt, a bútorgyártásban és a belsőépítészetben is jelentős szerepe van. Magas gyantatartalommal rendelkezik, ezért ragasztása és felületkezelése kicsit nehezebb, mint például a Luc fenyőnek. Viszont ennek köszönhetően tartóssága (és szilárdsága) miatt az északi országokban a faházgyártás legfontosabb alapanyaga.

Továbbá kiemelkedő szerepe van az épületasztalos-iparban is. Sűrűsége - származási helytől függően - 330-890 kg/m3 közé tehető. Átlagos sűrűsége légszáraz állapotban 530 kg/m3.

Fűrészáru - a lucfenyő

Fűrészáru - a lucfenyő

Az Északi féltekén tenyésző lucfenyőnek 50 faja ismert. Európai viszonylatban - így Magyarországon is - a közönséges lucfenyő mellett szerepe van még a Szibériai és a Szerb lucfenyő fajoknak is. 

A hazai erdőink körülbelül 1%-át borítja, így a legfontosabb import faanyagok közé tartozik. Kiválóan ragasztható és felületkezelhető. A leggyakrabban és a legtöbbféleképpen használt fafaj egyike.

Kevésbé dekoratív rajzolattal rendelkezik, mint például egy erdei (borovi) fenyő vagy vörösfenyő, ennek ellenére fontos alapanyaga a belső- és külső építészetnek egyaránt. Meghatározó szerepe van továbbá a bútoriparban, az ajtó- ablakgyártásban és falburkolatok készítésénél egyaránt.

Faanyagának színe sárgásfehér, gyantatartalma alacsony. Sűrűsége 330-680 kg/m3 közé tehető, attól függően, hogy mennyire száraz, és hogy milyen éghajlatról származik. Átlagos sűrűsége 470 kg/m3.

Az általunk forgalmazott lucfenyő fűrészáru származási helye elsősorban Észak-Oroszország, azon belül is Sziktivkar környéke, ahol a zord éghajlatnak köszönhetően lassan növekednek a fenyők, így kifejezetten sűrű szövetszerkezetet tudnak kialakítani, ami miatt nagyon jó minőséget képviselnek a fűrészáruk között

Az oldal tetejére